Aktualności gastronomiczne

Gdy gość nie zamawia jedzenia

gdy gosc nie zamawia jedzenia

Przychodzą do lokalu aby przesiedzieć kilka godzin przy szklance herbaty lub jednym piwie. Kojarzysz takich gości? Pewien szwajcarski restaurator postanowił wypowiedzieć im wojnę.

Szwajcarska restauracja Wirtschaft Neumarkt od początku lutego nalicza gościom, którzy nie zamawiają jedzenia (głównego dania) dodatkową opłatę w wysokości 10 franków.

Właściciel restauracji tłumaczy, że jego usługi są najwyższej jakości, wnętrze lokalu przytulne i bardzo wygodne a ceny dań na niskim poziomie. W związku z tym, aby “wiązać koniec z końcem” jego sprzedaż musi być na odpowiednim poziomie. Goście, którzy wykorzystują jego lokal do przesiedzenia kilku godzin przy przystawce lub herbacie muszą zapłacić dodatkową opłatę.

Jeśli gość kupi dwie przystawi lub przystawkę i np. deser – nie płaci dodatkowej opłaty. Po tym jak temat podchwyciły media, restaurator został zlinczowany w mediach społecznościowych.

źródło: wirtschaft-neumarkt.ch

Gdy gość nie zamawia jedzenia

Zostaw komentarz

twenty − four =

komentarz

  • Sprawa jest opisana dosyć ogólnikowo, ale gdyby sytuacja dochodziła do ekstremum i goście tego lokalu nagminnie zamawialiby tylko herbatę, można by spróbować wariantu wysokiej ceny na herbatę, powiedzmy (w przeliczeniu na pln) 24zł… ale dopisać wybraną przystawkę gratis, lub jako zestaw. Być może lokal swoim profilem podchodzi właśnie pod picie herbaty, lub obsługa nie jest przeszkolona wystarczająco, by potrafić sprzedać produkty cross-sellingowe. Możliwości nieskończoność.