Aktualności gastronomiczne

Zastawa stołowa – co będzie potrzebne na otwarcie lokalu?

Zastawa stołowa jest niezbędnym wyposażeniem każdego lokalu gastronomicznego. Wiele osób, które mają zamiar otworzyć restaurację zastanawiają się, co trzeba kupić i w jakiej ilości? Odpowiadamy na te nurtujące pytanie.

Twoje maksymalne obłożenie

Musisz zastanowić się, ile gości na raz może pomieścić Twój lokal. Policz wszystkie stoliki, pomnóż przez liczbę osób które mogą w nich usiąść i już wiesz jakie jest Twoje maksimum.  Zastawy musisz mieć minimum tyle samo, jednak zazwyczaj dodaje się do tej liczby ok 15-20%. Dlaczego? Talerze, szklanki się tłuką, sztućce gubią, a Ty możesz nie być w stanie na bieżąco ich uzupełniać. Twój lokal może pomieścić na raz maksymalnie 60 gości? Super, miej w zanadrzu 70 sztuk każdej z części zastawy stołowej.

Talerze

Nie muszą być tylko okrągłe i białe.  Oczywiście, gdy się na takie zdecydujesz, bo np. Twoje wnętrze jest już kolorowe i brakuje Ci białych elementów to jak najbardziej jesteśmy za. Najważniejsza informacja przy kupowaniu zastawy stołowej to to, czy można zmywać ją w zmywarce. Nasza propozycja talerzy Bormioli może być z powodzeniem czyszczona w zmywarce, a także można używać jej w mikrofalówce, czy zamrażarce.

Bardziej kolorowa propozycja to np. komplet talerzy Florina. Cudny wzorek przywodzi na myśl domowe obiady. Także tego kompletu można używać z mikrofalówce i zmywarce.

Sztućce

Sztućce to taki element wystroju, na który goście na pewno zwrócą uwagę. Niestety te dobre nie należą do najtańszych. Ale weź pod uwagę trwałość! Te porządne, które Wam proponujemy na pewno nie zniszczą się szybko i nie zmatowieją. Te sztućce Berghoff  wykonane są z tak mocnej stali, że są zupełnie odporne na zarysowania oraz zniszczenie. Są również po prostu klasycznie piękne. Pod świecznik wzieliśmy też ten komplet sztućców Ambition i wypadł również bardzo dobrze. Polerowane są liśćmi agawy, dlatego są błyszczące. Wspaniale prezentują się na stole!

Filiżanki

Filiżanki można dostać najczęściej od firmy sprzedającej kawę. Ale co wtedy gdy to jest malutka palarnia, która takich gratisów nie dodaje? Lub gdy po prostu takie filiżanki nam się nie podobają? Wtedy trzeba szukać własnych 🙂 Nam spodobały się takie typowo łowickie folkowe filiżanki. Jeśli szukacie czegoś bardziej eleganckiego to może takie “koronkowe” filiżanki? Lub całkowicie białe ekonomiczne filiżanki.  Do wyboru, do koloru!

Szklanki

Co będzie Wam potrzebne na początek? Jeśli oferujecie piwo to z pewnością kufle. Te najczęściej dostaje się od współpracującego browaru. Jeśli oferujecie alkohole mocne to również szklanki na drinki. Te szklanki  Villeroy & Boch nadadzą się do whisky, ale również do wody.

Potrzebne będą również tak zwane szklanki long drink w których podaje się właśnie pyszne kolorowe koktajle. Może te przypadną Wam do gustu? Elegancki komplet wysokich szklanek w dobrej cenie.

Zaopatrzcie się również w szklanki do latte, bo nie ma nic pyszniejszego latem, niż mrożona kawa.

No i na koniec zostawiliśmy sobie szklaneczki do napojów. Te również możecie dostać od firm dystrybujących napoje, ale nie zawsze! Mamy dla was super szklaneczki 200ml w bardzo okazjonalnej cenie!

Zastawa stołowa to bardzo ważny punkt w zaopatrzeniu lokalu. Powinna być jednak nie tylko praktyczna! Pełni przecież również także funkcję dekoracyjną, a także reprezentatywną! Pamiętajcie o tym wybierając swoje nakrycie.

Zastawa stołowa – co będzie potrzebne na otwarcie lokalu?
5 (100%) 1 vote

Zostaw komentarz

sixteen + 9 =