Aktualności gastronomiczne

Główne zasady organizacji firmowej imprezy karnawałowej

Firmowe imprezy karnawałowe mogą być dużym wyzwaniem dla organizatora, także w kontekście oryginalnego pomysłu, dekoracji sali i stołu oraz przygotowania menu. Prezentujemy najważniejsze zasady, o których warto pamiętać, organizując takie wydarzenie.

Składowe firmowej imprezy karnawałowej

Imprezy karnawałowe mają najczęściej taneczny charakter, a uczestnicy oczekują zabawy do świtu i świetnej atmosfery, więc kluczową kwestią jest odpowiedni dobór muzyki. Inne ważne składowe sukcesu przedsięwzięcia, które prezentujemy w artykule, to komunikacja z klientem, ciekawy pomysł na motyw imprezy oraz odpowiednio dobrane menu. Chociaż jedzenie nie jest najistotniejszym wymiarem firmowej imprezy karnawałowej, jest jednak ważne dla osób w każdym wieku. Więcej informacji o prezentowanych poniżej zasadach organizacji imprezy karnawałowej –łącznie z inspiracjami na imprezę tematyczną i przykładami menu dostosowanego do motywu takiego wydarzenia – można znaleźć w infografice przygotowanej przez firmę Unilever (sprawdź: https://www.unileverfoodsolutions.pl/Aktualnosci/sezonowy/przyjecia_imprezy/karnawal/impreza-karnawalowa-infografika.html).

Po pierwsze: komunikacja z klientem

W przypadku organizacji wszystkich imprez firmowych, także karnawałowych, kluczem jest umiejętna i skuteczna komunikacja z klientem. Przygotowując ofertę, powinno się nie tylko przedstawić klientowi kilka propozycji do wyboru, ale też być otwartym na jego pomysły. Bardzo istotna jest również profesjonalna oprawa wizualna oferty, zawierająca logotyp i zdjęcia dań oraz rekomendacje ze strony poprzednich klientów. Dobrym rozwiązaniem jest także zaproponowanie klientowi degustacji, zanim podejmie decyzję.

Po drugie: oryginalny motyw firmowej imprezy karnawałowej

Imprezy tematyczne, które mają motyw przewodni, do którego nawiązują wszystkie elementy wydarzenia (muzyka, stroje i dekoracje, potrawy i sposób ich podawania) cieszą się coraz większą popularnością. Będą szczególnie dobrym rozwiązaniem na firmową imprezę karnawałową, jeśli w firmie pracuje dużo ludzi młodych. Proponując klientowi motyw imprezy, warto pokusić się o większą oryginalność i zrezygnować z najbardziej wyeksploatowanych pomysłów, takich jak postaci z bajek, tradycyjny bal maskowy czy zwierzęta. Tematyka może być naprawdę różnorodna i zależy głównie od kreatywności organizatora i preferencji klienta.

Po trzecie: menu na firmowych imprezach karnawałowych

Jeśli impreza ma mieć główny motyw przewodni, menu powinno do niego nawiązywać, ale jednocześnie być różnorodne (np. zawierać opcje dla wegetarian, wegan czy alergików). Z tematem imprezy mogą wiązać się nie tylko same potrawy, lecz także ich nazwy, sposób podania, towarzyszące im dekoracje i tym podobne. Zimowe menu na firmową imprezę karnawałową powinno być rozgrzewające i energetyczne, a przy tym musi zawierać proste przystawki, do spożycia na jeden kęs. Bez względu na to, czy w menu dominować będą sezonowo dostępne zimą warzywa, czy też egzotyczne warzywa i owoce, tu także warto postawić na oryginalność i nie bać się zaskoczyć uczestników nietypowym doświadczeniem kulinarnym.

artykuł sponsorowany

Główne zasady organizacji firmowej imprezy karnawałowej
5 (100%) 1 vote

Zostaw komentarz

four × one =