Aktualności gastronomiczne

Stawka 5% VAT w restauracji? Najnowsza interpretacja

restauracja samoobsługowa

Przepisy regulujące stawki VAT na oferowane w lokalu potrawy umożliwiają opodatkowanie tychże stawką 5%, ale w przypadku gdy są oferowane “na wynos” i nie zachodzi usługa kelnerska. Tymczasem…Coraz bardziej popularne na polskim rynku są restauracje samoobsługowe. Najnowsza interpretacja Ministra Finansów z 13 stycznia 2016 roku umożliwia opodatkowanie potraw w takich restauracjach stawką 5% VAT, nawet jeśli są one spożywane na miejscu.

Musi jednak zostać spełniony podstawowy warunek: brak jakiejkolwiek obsługi kelnerskiej i restauracyjnej.

W omawianym przykładzie do którego MF wydał indywidualną interpretację, sprzedaż produktów wygląda następująco: w celu wybrania odpowiedniego posiłku klient przygotowuje udostępnione do pobrania: tacę, talerz, sztućce, opcjonalnie także serwetki, z którymi przechodzi wzdłuż lady, na której wystawione są wszystkie dania (podgrzewane w tzw. bemarach). Ponad pojemnikami z żywnością zamontowane są nadstawki z lampami doświetlającymi oraz grzewczymi, na których są tabliczki opisujące każde danie z osobna (wskazujące nazwę dania oraz dominujące składniki) i dzięki temu klient bez pomocy personelu otrzymuje informacje dotyczącą oferowanych dań. Klient samodzielnie podejmuje decyzję, co do wyboru dań na podstawie informacji umieszczonych na tabliczkach oraz wyglądu samych dań.

Serwowane dania są ściśle zdefiniowane i nie mogą być modyfikowane na potrzeby danego klienta, natomiast ma on dowolność w komponowaniu dania, które finalnie nabywa.

Klient ma styczność z personelem punktu sprzedaży dopiero w chwili, gdy dokonał już wyboru dań, które zamierza zakupić i dociera do drugiego końca lady, gdzie znajdują się wagi połączone z kasami fiskalnymi. Zadaniem personelu jest zasadniczo zważenie talerza wraz z wybranymi przez klienta potrawami, który klient wkłada na wagę, ewentualnie podanie napoju wskazanego przez klienta. Co do zasady, personel punktu sprzedaży nie doradza klientowi w zakresie wyboru dań, jedynie na prośbę klienta może on udzielić informacji dotyczącej składników poszczególnych potraw. Kasjerzy mogą także polecać napoje przetworzone, niemniej działania te nakierowane są głównie na promowanie konkretnego produktu w danym oknie.

Klient korzysta ze standardowej zastawy stołowej (nie jednorazowej), która jest dostarczana w wyznaczone miejsce lokalu, od którego klient zaczyna komponowanie posiłku. Klient sam wybiera zastawę oraz sztućce, których potrzebuje w celu skomponowania i skonsumowania posiłku.

Klient ma możliwość konsumpcji niezwłocznie po zważeniu dania i uiszczeniu opłaty za wybrane potrawy.

Uzasadnienie Ministra Finansów zostało oparte o przepisy podatku VAT. Według Ministra, wykonywane przez pracowników restauracji czynności nie noszą znamion usług restauracyjnych czy usług cateringowych, przede wszystkim ze względu na brak obsługi kelnerskiej związanej z dostawą dań. Czynności (obsługa kasy, proponowanie napojów, mycie naczyń, sprzątanie lokalu) zostały uznane za dostawę towarów i sprzedaż gotowych dań.

W restauracji samoobsługowej stawka 5% VAT jest zatem dozwolona.

Stawka 5% VAT w restauracji? Najnowsza interpretacja
5 (100%) 1 vote

Zostaw komentarz

one × five =

komentarze

  • A jeśli mam lokal samoobsługowy, klient sam podchodzi i zamawia i płaci i także po przygotowaniu klient sam odbiera swoje danie sztucce i serwetki to też takie dania mogę mieć na 5% ??

    • Musiałbyś zadać pytanie Ministrowi, choć czytając uzasadnienie to może się przyczepić do owego przygotowania dania na talerzu. Interpretacja została wydana do tego konkretnego przypadku: “sprzedawcy w szczególności nie oferują menu dostępnego w danym dniu, a obsługa ma charakter bierny (sprzedawca nie stara się dopasować oferty do oczekiwań klienta, nie oferuje pomocy w wyborze dań, ewentualnie udziela informacji na życzenie klienta). Przygotowywanie w podgrzewaczach (bemarach) dania są dostarczane w sposób ogólny, tzn. nie są przygotowywane na życzenie konkretnych klientów, na zamówienie, a jedynie wykładane w sposób podobny jak towar na półkach sklepowych.”