Aktualności gastronomiczne

Rynek gastronomiczny rośnie. Więcej gości, więcej pracowników, wyższe zarobki

rynek gastronomiczny w polsce

Wartość rynku gastronomicznego w Polsce podwoiła się na przestrzeni ostatnich 20 lat. Polacy coraz częściej rezygnują z gotowania w domu i stołują się na mieście.

Liczba lokali gastronomicznych na przestrzeni 20 lat wystrzeliła jak z procy. W 2010 r. działało około 43 tys. punktów gastronomicznych, obecnie jest to już ponad 76,5 tys. Szczegółowy rozkład:

  • lokale typu fast-food – 15 tys.
  • punkty sezonowe – 14,9 tys.
  • bary – 11,8 tys.
  • restauracje – 10,8 tys.
  • puby – 9,8 tys.
  • kawiarnie – 6,7 tys.
  • restauracje hotelowe – 2 tys.
  • kluby i dyskoteki – 1,3 tys.

Jak podaje Rzeczpospolita:

Przeciętny Polak w 2010 r. odwiedził dwa lokale gastronomiczne. W 2019 r. na mieszkańca naszego kraju przypadło natomiast średnio 3,5 wizyty w tego typu placówkach.

Wzrost rynku jest widoczny także w zakresie dostaw jedzenia do domu, a wg znawców branży, jego wartość będzie stale rosła.

W związku z rozwojem gastronomii, sektor potrzebuje pracowników. To w gastronomii najłatwiej o pracę, ale zarobki pomimo sporego wzrostu względem lat ubiegłych, nadal należą do jednych z najniższych. GUS podał, że przeciętne wynagrodzenie w gastronomii wyniosło w pierwszych trzech kwartałach 2019 roku 3740,62 zł.

Zostaw komentarz