Aktualności gastronomiczne

Pojemniki GN, niezbędne w gastronomii

pojemniki gn rozmiary

Elementem niezbędnym wyposażenia lokalu są pojemniki GN. Czym są i do czego służą? Dowiecie się tego poniżej.

Co to są pojemniki GN

Pojemniki GN to pojemniki specjalnego przeznaczenia w gastronomii. Mają zróżnicowane zastosowanie, ale co do zasady służą do przechowywania, prezentowania w nich żywności. Co oznacza skrót GN? Pochodzi on od słów Gastro Norm. Określenie to oznacza standardowe rozmiary pojemników, z jakimi możemy się spotkać w branży gastronomicznej. Rozmiary te mają związek z maksymalnymi wymiarami, jakie może mieć pojemnik, aby zmieścić się na przykład w piekarniku czy na witrynie ekspozycyjnej.

Wymiary pojemników GN

Pojemniki GN mają zróżnicowane wymiary. Wobec dużej ich różnorodności, z łatwością wybierzemy ten rodzaj, który spełni wymogi naszego lokalu. Na rynku, w specjalnych sklepach, zaopatrujących lokale gastronomiczne, dostępne są następujące wymiary:
•    GN 1/1 530 x 325 mm,
•    GN 1/2 325 x 265 mm,
•    GN 1/3 325 x 176 mm,
•    GN 1/4 265 x 163 mm,
•    GN 1/6 176 x 162 mm,
•    GN 1/9 108 x 176 mm,
•    GN 2/1 650 x 530 mm,
•    GN 2/3 354 x 325 mm.

Zanim wybierzemy pojemniki, powinniśmy znać ich przeznaczenie i dokonać pomiarów. Zarówno zbyt mały jak
i za duży pojemnik nie będzie nadawał się do użytku.

Do czego służą pojemniki GN

Pojemniki GN w lokalu gastronomicznym są nieodzowne i mają wiele różnych zastosowań. Szczególnie przydają się tym podmiotom, które zajmują się cateringiem. Na wszelkiego rodzaju bankietach, weselach, przyjęciach gdzie obecny jest szwedzki stół, tego rodzaju pojemniki pozwolą utrzymać idealną temperaturę potraw przez długi czas. Pojemniki te przydają się także w przypadku przechowywania żywności w chłodniach. Można w nich też przygotowywać jedzenie – jeśli odpowiednio dobierzemy rozmiar, możemy pojemniki GN umieścić w piekarniku czy piecu konwekcyjnym lub konwekcyjno-parowym, dzięki czemu obróbce termicznej poddamy jednocześnie więcej porcji.

Z czego wykonane są pojemniki

Na rynku dostępne są różne rodzaje pojemników. W ofercie sklepu takiego jak sas24.pl znajdziemy na przykład standardowe pojemniki, które wykonano ze stali nierdzewnej, charakteryzującej się duża wytrzymałością czy odpornością na uszkodzenia. Pojemniki takie mają też dużą tolerancję na zmiany temperatury. Drugim rodzajem materiału jest poliwęglan – co istotne, zapach i smak nie są wchłaniane, żywność zachowuje swój własny aromat.

Ruszając z własnym biznesem gastronomicznym warto zainwestować w pojemniki GN, które znacznie ułatwią naszą pracę i podniosą jej jakość.

artykuł sponsorowany

Pojemniki GN, niezbędne w gastronomii
3 (60%) 2 vote

Zostaw komentarz

19 − 1 =