Aktualności gastronomiczne

Otwarcie restauracji i kawiarni już 18 maja. Jak się przygotować

otwarcie restauracji po koronawirusie

Wiele osób zastanawia się, kiedy nastąpi otwarcie restauracji i kawiarni po koronawirusie. Jakie zasady będą obowiązywać i jak się przygotować?

Termin otwarcia restauracji

Według oficjalnych doniesień, restauracje i kawiarni mogą zostać otwarte 18 maja. Przy czym pozwolenie otrzymają wyłącznie te, które posiadają ogródki i obsługę kelnerską.

Premier Mateusz Morawiecki zapowiedział podczas konferencji dotyczącej odmrażania gospodarki, że działalność restauracji i kawiarni będzie możliwa w trzecim etapie „odmrażania gospodarki”. Te słowa potwierdził na antenie 3 Programy PR szef KPRM:

Wraz z kolejnym etapem odmrażania gospodarki, np. na szczególnych zasadach, warunkach, możliwe będzie zezwolenie na funkcjonowanie restauracji. Szef KPRM Michał Dworczyk

Zasady otwarcia restauracji

Jak informowało RMF FM, od 18 maja bary i restauracje mogłyby przyjmować klientów tylko w ogródkach. Punkty, które ich nie mają, pozostaną zamknięte. 

Są to wytyczne wprost z innych państw, gdzie tego typu ograniczenia w działalności restauracji zostały już wprowadzone. Stoliki w ogródkach są oddalone od siebie o dwa metry, a możliwa jest wyłącznie obsługa kelnerska. W Polsce takich zasad nie będzie. Będą mogły być otwarte również te lokale, które nie mają ogródków.

Przeczytaj też: Otwarcie budki z lodami w czasie pandemii – wytyczne Sanepidu

otwarcie restauracji 18 maja

otwarcie restauracji 18 maja – zasady

Szczegóły zostaną podane w rozporządzeniu, nie mniej na pewno obowiązkowe będą maseczki i rękawiczki, odstęp 2m między stolikami i limit osób w lokalu – 1 osoba na 4m2.

otwarcie kawiarni po koronawirusie

Stoliki w szklarniach – fot. Mediamatic ETEN

Jak się przygotować do otwarcia restauracji?

Przyjmując, że zasady otwarcia restauracji i kawiarni będą zbliżone do powyższych, właściciele powinni przygotować się na taki scenariusz. Przede wszystkim:

  • zdobyć pozwolenie na wystawienie ogródków wokół lokalu,
  • zatrudnić kelnerów,
  • przeszkolić załogę z zasad bezpieczeństwa,
  • koncesja na sprzedaż alkoholu – jeśli ogródek nie będzie przy lokalu, lecz wydzielonym miejscem.

Zobacz też: Jak otworzyć ogródek piwny przy restauracji? Zasady i przepisy

Ciekawym rozwiązaniem pochwaliła się restauracja Mediamatic ETEN w Amsterdamie, która wprowadziła indywidualne stoliki w szklarniach. Zapewne tego typu rozwiązań będzie więcej, gdyż kreatywność jest kluczowa dla utrzymania się na rynku w tym trudnym czasie.

Co jeśli nie masz ogródka?

W najtrudniejszej sytuacji będą lokale, które nie posiadają ogródka. Odległość 2m od stolika może bardzo zmniejszyć liczbę stolików w lokalu. W takim przypadku można nadal sprzedawać posiłki na wynos oraz na dowóz.

Warto również rozważyć zwrócenie się do Urzędu Miasta o wyznaczenie ogródka. Władze Wilna wspomogły lokale gastronomiczne w ten sposób, że udostępniły restauracjom i kawiarniom nieodpłatnie miejsce na wystawienie stolików w uliczkach i na placach.

[Głosów: 1   Average: 5/5]

Zostaw komentarz

Call Now Button