Aktualności gastronomiczne

Kilka sposobów na przechowywanie żywności

przechowywanie żywności grafika

Racjonalne przechowywanie żywności polega na takim przetrzymywaniu jedzenia, aby produkty były jak najdłużej świeże i zdatne do spożycia. Na właścicielach restauracji spoczywa wielka odpowiedzialność, aby potrawy, które podają było zawsze najlepszej jakości. Jak to zrobić bezpiecznie i bez ciągłego wyrzucania zmarnowanego jedzenia? 

Pakowanie próżniowe

Powietrze jest jednym z głównych przyczyn szybkiego psucia się jedzenia, które traci właściwości odżywcze, smak i aromat. Ostatnio co raz bardziej popularne staje się pakowanie próżniowe, czyli tzw. vacuum do żywności. Jest to świetny sposób na przedłużenie świeżości produktów nawet o kilka miesięcy!

Pakować próżniowo możemy nie tylko produkty świeże, ale też po obróbce cieplnej, jak np, gotowe pierogi, lub pieczeń. Ba! Vacuum możemy wykorzystać także do otwartego wina! Więc jak widać jest to sposób uniwersalny, który znacząco przedłuży czas świeżości większości produktów nie marnując przy okazji żywności.

Do próżniowego pakowania żywności będzie potrzebna Wam pakowarka próżniowa. Ta pakowarka listwowa jest nie tylko w dobrej cenie, ale posiada również dobre opinie:  zobacz

Możecie się pokusić także o zakup próżniowej pakowarki komorowej, np. takiej.

Do pakowania próżniowego będą Wam potrzebne także worki, w które będziecie wkładać żywność do spakowania: link

Mrożenie

Mrożenie jest wciąż jedną z najpopularniejszych metod przechowywania żywności w restauracji. Czy wszyscy restauratorzy wiedzą jednak jak i kiedy korzystać z zamrażarki, by zachować naturalny smak i zapach potraw?

Po pierwsze mrozić powinno się za pomocą zamrażarki uderzeniowej, która zamrozi potrawę o temperaturze 90 stopni Celsjusza do -18 stopni w ok 4 godziny.  Szybkie mrożenie jest konieczne, ponieważ powoduje ono tworzenie się małych kryształków wewnątrz produktu, które nie uszkadzają jego struktury, chroniąc w ten sposób witaminy, składniki mineralne i właściwości smakowe. Jeśli zamrażanie trwa długo to w produkcie tworzą się duże kryształki lodu, które naruszają jego strukturę komórkową, przez co obniżają jakość.

Zamrażając żywność należy podzielić ją na małe, płaskie porcje – w ten sposób zostanie zamrożona szybko i równomiernie. Świetnie sprawdzą się tutaj wszelkie pojemniki szklane i plastikowe dostosowane do mrożenia. Np. ten komplet, dostosowany również do mycia w zmywarce. Należy pamiętać o dokładnym zapisaniu daty zamrożenia.

Owoce najlepiej zamrozić od razu po zakupie, lub zerwaniu, gdy mamy taką możliwość, za to warzywa przed zamrożeniem należy zblanszować.  Uwaga na czosnek i pieprz! Gorzknieją podczas zamrażania, dlatego należy unikać mrożenia przyprawionych półproduktów.

Przechowywanie produktów w chłodziarkach

Wszelkie produkty przechowywane w chłodziarkach powinny być w opisanych, zamkniętych pojemnikach. Tutaj najlepiej sprawdzą się pojemniki szklane, które nie wchodzą w reakcję z żywnością, tym samym nie zmieniając jej zapachu ani smaku. Są one droższe od pojemników plastikowych, ale znacząco bardziej trwałe i polecane. Nasza propozycja: zobacz

Przechowywanie produktów w chłodziarkach w szklanych pojemnikach zagwarantuje Wam również to, że zapachy nie będą się mieszały między sobą, a to prosta oszczędność miejsca!

Oceń
[Głosów: 0 Ocena: 0]

Zostaw komentarz

Call Now Button