Aktualności gastronomiczne Porady zakupowe

Jak urządzić restaurację – tanio lub wykwintnie

jak urządzić restaurację

Koszty urządzenia restauracji zależą głównie od gustu właściciela. W poniższym przykładzie przedstawiamy dwa warianty: tańszy i droższy.

Urządzenie sali konsumpcyjnej w restauracji

Koszt wyposażenia sali konsumpcyjnej w restauracji zależy od jej wielkości i stylu. Większa sala to większe koszty. Styl “na Ludwika XIV” będzie droższy od stylu ‘”na hipstera”.

Wydatek na wyposażenie sali konsumpcyjnej dla gości będzie oscylował wokół kwot 5-cyfrowych. Jakich dokładnie – to już zależy od widzi-mi-się właściciela.

W wyliczeniach pomijamy koszty przystosowania sali wraz z zakupem urządzeń wentylacyjno-klimatyzacyjnych.

Poniżej znajduje się tabelka z poszczególnymi wydatkami i kwotą zakupu. Aby ułatwić ich znalezienie i sprawdzenie aktualnych cen, dodane zostały linki do Ceneo. Sprawdź specyfikację techniczną i opinię o produktach. Podane cenny są orientacyjne.

Zakupiony produktStyl “na hipstera”
Styl “na Wersal”
Zobacz na Ceneo
Oświetlenie1000zł4000złZobacz produkt
Witryna chłodnicza
1000zł3000złZobacz produkt
Stoły
6000zł30000złZobacz produkt
Krzesła4000zł20000złZobacz produkt
Elementy wystroju
500zł5000zł
Menu
200zł1500złZobacz produkt
Tablica kredowa (do menu)
400złZobacz produkt
Projektor z ekranem
3000zł5000złZobacz produkt
Wykładzina800zł4000złZobacz produkt
Telewizor1500zł5000złZobacz produkt
Stojak na parasole i wieszaki300zł1500złZobacz produkt
Sprzęt grający
3000zł7000złZobacz produkt
Lustra
5000złZobacz produkt
Ubiór dla kelnera
200zł2000zł
Gry planszowe
2000złZobacz produkt
RAZEM23900zł93000zł

Jak tanio urządzić lokal gastronomiczny

Aby zaoszczędzić na urządzaniu sali konsumpcyjnej należy pomyśleć o jej klimacie. Przykładowo urządzając lokal w latach 60. i 70, można większość mebli – stołów, krzeseł, foteli – zakupić w komisach i poddać renowacji. Dobrym pomysłem na obniżenie kosztów wyposażenia sali jest podpisanie umowy z producentem piwa, napojów lub kawy, którzy są w stanie dostarczyć stoły i krzesła. Innym pomysłem, bardzo często wykorzystywanym w niszowych knajpkach, jest zrobienie mebli z drewnianych palet. Lub wykorzystanie do tego celu innych rzeczy – beczek po piwie, kontenerów po butelkach itp.

Uwaga! Ważna uwaga na temat sprzętu audio-video! Przy doborze sprzętu grającego warto poradzić się specjalisty lub po prostu kupić wszystko (głośniki, dvd, amplituner i okablowanie) od jednego sprzedawcy. Jeśli nie zna się na sprawach technicznych w elektronice, to nie warto składać sprzętu tylko kupić komplet. I najlepiej z montażem!

Pamiętaj, że zawsze warto poradzić się kogoś po ASP lub znajomego architekta. Ewentualnie zakupić usługę aranżacji wnętrza. Każdy ma swój gust i pomysł na wygląd restauracji, ale gwarantujemy że architekci o tym wiedzą i tak dopasują wygląd, aby podobał się zamawiającemu.

Skąd wziąć pieniądze na urządzenie restauracji?

Jeśli szukasz finansowania zakupu sprzętu do lokalu, to możesz skorzystać z trzech możliwości:

  1. Dotacja z UE
    Obecnie na rynku jest tylko jedna oferta kredytu ze wsparciem rządowym z IDEA Banku. Aby poznać więcej szczegółów wypełnij wniosek i czekaj na telefon od doradcy.
  2. Kredyt gotówkowy
    Jako alternatywę możesz rozważyć kredyt ze stałym oprocentowaniem (nie martwisz się inflacją), minimum formalności i kwotą aż do 150.000 zł z BGŻ Paribas. Wypełnij wniosek online (podajesz tylko imię i nazwisko, kod pocztowy i nr telefonu) i zaczekaj na telefon od konsultanta. Wypytaj go o wszystko, to nic nie kosztuje.
  3. Leasing
    Oprócz dotacji z UE i kredytu gotówkowego, do zakupu wyposażenia gastronomii możesz wykorzystać leasing. Aby dowiedzieć się więcej na temat tej możliwości wypełnij wniosek online i wypytaj o wszystko doradcę.

Pomoc przy urządzaniu restauracji

Jeśli szukasz profesjonalnej pomocy przy urządzaniu restauracji, to skontaktuj się z nami:

Infolinia: 57 607 31 77
E-mail: kontakt(@)managero.pl

W ciągu 48h skontaktuje się z Tobą specjalista, który przedstawi ofertę na zaprojektowanie wnętrza, dopasowaną do Twoich potrzeb i możliwości.

Jak urządzić restaurację – tanio lub wykwintnie
4 (80%) 3 votes