Aktualności gastronomiczne

Jak ogrzać ogródek restauracyjny?

promiennik horeca
Restauracje z możliwością zjedzenia posiłku na świeżym powietrzu zawsze będą atrakcyjniejsze dla gości.  Jednak pogoda w Polsce nie rozpieszcza, nawet w okresie letnim, dni bywają na tyle zimne, że klienci niechętnie wybierają stoliki w ogródkach. Decydując się na ustawienie części stolików na zewnątrz lub cały lokal na świeżym powietrzu najlepiej od razu zainwestować w ogrzewanie powierzchni przeznaczonej dla gości.

Jakie są urządzenia do ogrzewania ogródka restauracyjnego?

Najczęściej spotykanymi źródłami ciepła wykorzystywanymi w ogródkach są gazowe parasole grzewcze i promienniki podczerwieni. Czym różnią się te urządzenia? Porównując wzięto pod uwagę urządzenia, które są w stanie ogrzać powierzchnię około 15m2.

Promiennik gazowy a promiennik elektryczny - porównanie

Promiennik gazowy a promiennik elektryczny – porównanie

Koszty eksploatacji. Godzina pracy promiennika to około 1 złoty, natomiast za ten sam czas pracy parasola gazowego zapłacimy około 5 zł.
Efektywność grzania. Ciepło emitowane przez parasol gazowy ogrzewa powietrze, które ma tendencję do uciekania do góry, w efekcie ogrzewamy powietrze nad ogródkiem. Promienniki podczerwieni nie ogrzewają powietrza, a obiekty znajdujące się w ich zasięgu, dlatego są wydajniejsze.
Odczuwalność ciepła. Efekt działania promienników jest odczuwalny natychmiast, natomiast w przypadku parasoli gazowych dopiero po 5 minutach od włączenia.
Bezpieczeństwo. Promienniki podczerwieni są urządzeniami bezpiecznymi, obowiązują je takie same zasady bezpieczeństwa jak w przypadku innych urządzeń elektrycznych. Źródłem energii w parasolach jest gaz, który jest łatwopalny. Dlatego w przypadku tego źródła ciepła należy zachować ostrożność, np. nie używać otwartego ognia, a butle należy przechowywać w specjalnie wyznaczonym miejscu.

promienniki-do-restauracji-solamagic

Promienniki do restauracji Solamagic

Ekologia. Promienniki nie emitują gazów cieplarnianych, parasole ogrzewane na gaz są źródłem emisji. W czasach walki ze smogiem wybór ekologicznego źródła ciepła będzie doceniony także przez klientów.
Montaż. Parasole gazowe do działania nie wymagają podłączenia do prądu, mogą być ustawione wyłącznie na zewnątrz na równej powierzchni. Ponieważ są wrażliwe na podmuchy wiatru, powinny być ustawione w miejscu chronionym od wiatru. W przypadku promienników jedynym ograniczeniem montażu jest konieczny dostęp do źródła energii elektrycznej, ale w większości lokali nie stanowi to żadnego problemu. Zamontować można je na ścianie, suficie, statywie. Mogą być używane na zewnątrz i wewnątrz lokalu. Nie wykazują żadnej wrażliwości na wiatr.
Wydajność. Promienniki prawie całą zużytą energię (92%) przekształcają w promieniowanie podczerwone, natomiast parasole około 30 – 40% wykorzystanej energii.
Konserwacja. Parasole są urządzeniem na gaz, dlatego wymagają nie tylko wymiany butli, ale regularnych przeglądów i czyszczenia elementów doprowadzających gaz. Promienniki są bezobsługowe, jedynie raz na 5 lat należy wymienić żarniki.

promienniki-do-restauracji-veito

Promienniki do restauracji Veito

Podsumowując wygodniejszym, bezpieczniejszym, tańszym i bardziej ekologicznym rozwiązaniem będzie zastosowanie promiennika podczerwieni. Stosowanie ekologicznego źródła ciepła można wykorzystać także wizerunkowo, klienci coraz częściej zwracają uwagę na kwestie związane z ochroną środowiska.

Źródło: Enerzon
www.enerzon.pl

Artykuł Partnera

Zostaw komentarz