#Gastroblog miesiąca Aktualności gastronomiczne

#Gastroblog miesiąca – lipiec 7/2016

gastroblog lipca

Gastroblog lipca, czyli najciekawsze, przydatne dla restauratorów artykuły blogosfery gastronomicznej.#Gastroblog miesiąca to szansa dla blogerów na pokazanie się restauratorom i właścicielom firm z branży gastronomicznej.

Wpisy do #Gastrobloga trafiają z researchu naszej listy blogów gastronomicznych a także z Waszych zgłoszeń (są traktowane priorytetowo).

Artykuły można zgłaszać do 3 dnia kolejnego miesiąca, natomiast wyniki zestawienia publikujemy 3-5 dni potem na stronie głównej Managero.pl a także na naszych kanałach społecznościowych. Artykuł można dodać w jednej z pięciu kategorii, wyróżniony będzie jeden artykuł w każdej kategorii. A oto wyniki z czerwca.

#Gastroblog lipca

A. Recenzje restauracji

  1. Najlepsza rezydencja na Śląsku – Pat Travel

Udana recenzja ekskluzywnej rezydencji, łączącej hotel z restauracją. Gratka dla oczu. Pat pokazała, w jaki sposób właściciele urządzili obiekt i kuchnię skierowaną do zamożnego gościa. Największym błędem takich lokali jest przerost formy nad treścią, tutaj mamy idealny balans.

B. Blogi kulinarne

  1. Tort Kinder – Marta Gotuje

Podobno szał ostatnich tygodni. Nie zauważyłem, byłem na wakacjach 🙂 Mianowicie tort ze słodkościami Kindera. Totalnie niezdrowy ale i zdający się wołać “zjedz mnie”. Nie wiem czy to oddolna inicjatywa czy zainspirowana przez producenta, ale dzieciom na pewno przypadnie do gustu!

C. Blogi o alkoholach

  1. 7 rzeczy, które możesz zrobić, aby piwo lepiej Ci smakował0 – Piwolucja

Porady dla beer geeków w 100 procentach sprawdzą się w restauracjach i barach. Wszak podanie kostki czekolady do ciemnego piwa jedynie spotęguje doznania i ewentualnie przyćmi wady trunku. Do poczytania dla tych, którzy oferują u siebie bogatszą linię piw niż korpolagery.

D. Blogi o kawie i herbacie

  1. Slowpresso – dobra kawa bez pośpiechu – Kawowy Guru

Recenzja polskiego wynalazku do przyrządzania kawy. Jest to rodzaj ceramicznego drippa, a kawa robi się w nim baaardzo wolno. Slowpresso jeszcze nie trafiło do sprzedaży, ale z pewnością zainteresuje właścicieli kawiarni i baristów.

E. Blogi specjalistyczne

  1. Podatek VAT w gastronomii – różnica między dostawą a usługą jednak nieistotna – Prawo w gastronomii

Kolejna zmiana w interpretacji przepisów podatkowych. Tym razem dotychczasowa linia mówiąca o rozróżnieniu opodatkowania na dostawę i usługę restauracyjną stały się błędne. Więcej o nowej wykładni prawa w artykule Piotra.

Gratulujemy blogerom których wpisy znalazły się w zestawieniu. Zwycięskie artykuły zostaną opublikowane na naszych profilu na Facebooku.

Już dziś zapraszamy do zgłaszania artykułów w sierpniowym #Gastroblogu miesiąca: zgłoś artykuł

Zostaw komentarz

8 − 7 =