Przejęcie restuaracji

Przeglądajasz 3 wpisy - od 1 do 3 (z 3)
  • Autor
    Wpisy
  • #8268
    Magdalena
    Użytkownik

    Witam,

    mam możliwość przejęcia działającej już restauracji. Chcę dokonać pewnych istotnych zmian (nazwa, menu, styl). W tym celu zapewne muszę założyć działalność gospodarczą (sp z o o) ale moje pytanie jest o zezwolenia. Które z zezwoleń będą ciągle aktualne w nowej restauracji, a o które będę musiała się starać?
    PIP
    Sanepid?
    Dodatkowo – o jakie dokumenty powinnam poprosić obecnego (jeszcze) właściciela? Na pewno chciałabym zobaczyć food costy, księgę rozchodów i przychodów, inwentaryzację, płace obecnych pracowników. Ale co jeszcze?

    Będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc!
    Pozdrawiam,
    M

    #8811
    Luk
    Klucznik

    Warto poprosić lub odkupić księgę HACCP. Będzie wtedy łatwiej ją przystosować do nowego lokalu. Odbiór sanepidu, koncesja na alkohol. Natomiast PIP nie jest konieczny przy otwarciu lokalu.

    I pamiętaj - nigdy się nie poddawaj.
    #10195
    Marcel
    Użytkownik

    To co wymieniliście jest jak najbardziej poprawne, z takich rzeczy stricte związanych z gastronomią dodałbym do tej listy jedynie aktualne rachunki by mieć ogólny pogląd na całe koszty, a nie tylko food coast czy pracowników. Jednak nie należy zapominać o takich kwestiach jak ochrona danych osobowych czy to pracowników czy gości restauracji, wchodzące wkrótce rodo to śliski temat, ja bym go oddał fachowcom. Ponadto w 2018 roku warto postarać się o dofinansowanie unijne czy wsparcie inwestycyjne, ostatnio czytałem fajny artykuł na ten temat napisany przyjaznym językiem: http://www.radca-prawny-czapczynski.pl/wsparcie-inwestycyjne-2018-roku/
    Trzymam kciuki za lokal no i jak już będziesz szczęśliwym właścicielem to pochwal się gdzie on się znajduje 😀

Przeglądajasz 3 wpisy - od 1 do 3 (z 3)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.
Call Now Button