Aktualności gastronomiczne

Międzynarodowy Dzień Sushi – co potrzeba do przygotowania sushi

co potrzeba do przygotowania sushi

18 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sushi. To dobry czas, żeby przypomnieć sobie kilka faktów o tym daniu oraz nauczyć się je poprawnie i smacznie przygotowywać. Co potrzeba do przygotowania sushi?

Wielu ludzi brzydzi się spróbować sushi mówiąc, że to niezdrowe, że można się zatruć bo zawierają zazwyczaj surowe ryby i owoce morza. Nic bardziej mylnego! Japońska kuchnia należy do najzdrowszej na świecie, ma bardzo mało cholesterolu, tłuszczy i kalorii. Sushi przygotowuje się ze świeżych, dobrej jakości produktów i zjada od razu po przygotowaniu, więc możliwość zatrucia jest niewielka.

Co potrzeba do przygotowania sushi?

Tych kilka rzeczy jest konieczne do przygotowania sushi. Oczywiście z biegiem czasu będziecie chcieli spróbować czegoś więcej i będziecie powiększali waszą spiżarnię.  Oto lista na sam początek:

Mamy wszystko? To zabieramy się do roboty!

Rodzaje sushi

Nigiri

Nigiri to stosunkowo najprostsza odmiana sushi. Jest to wałek ryżu, posmarowany wasabi, na którym położony jest pojedynczy dodatek, np. ryba, warzywo, omlet lub skorupiak. Każdy początkujący powinien sobie poradzić z tym poradzić.

Maki

Najpopularniejsza odmiana sushi. Któż nie zna tych okrągłych smakołyków? Ich przygotowanie wymaga trochę wprawy, ale ludzie doceniają je za możliwość nieskończonej kombinacji składnikowej. Ryż z dodatkami (ryby, warzywa, owoce morza) owinięty jest w arkusze wodorostów nori, a następnie krojony na porcje “na raz”. Maki, tak jak i inne sushi podawane są z sosem sojowym.

Uramaki

Uważane za jedne z najtrudniejszych do przygotowania. Popularne głównie w krajach zachodnich. W uramakach to dodatki i nori są w środku, a ryż na zewnątrz. Dodatkowo uramaki otoczone są na przykład czarnym sezamem, kawiorem, cienko pokrojonymi kawałkami ryby lub awokado.

Sushi to sztuka. To świeże ryby, kupowane codziennie na targu, wyselekcjonowany ryż. Sushi to zawijanie, rolowanie i ozdabianie. Jedzenie ma cieszyć nie tylko zmysł smaku, ale i wzroku. Jedzenie powinno zachęcać do głębszych przemyśleń.

Oceń
[Głosów: 0 Ocena: 0]

Zostaw komentarz

Call Now Button