Aktualności gastronomiczne

Catering: co musi się znaleźć na opakowaniach z posiłkami?

catering obowiązek onformacyjny

Od 2 lat obowiązują przepisy nakładające obowiązek podawania wartości odżywczej na żywności opakowanej sprzedawanej na odległość, zatem także na zestawach posiłków oferowanych jako catering dietetyczny. Pytania nadal się pojawiają, więc wyjaśniamy przepisy.

Od 13 grudnia 2016 r. zaczęło obowiązywać Rozporządzenie UE 1169/2011, które w całości reguluje kwestię znakowania żywności. Na mocy tych przepisów, klienci firm cateringowych mogą oczekiwać informacji dotyczących wartości odżywczej produktów na opakowaniach.

Na zestawach posiłków oferowanych jako catering dietetyczny muszą być podane informacje o wartości odżywczej, czyli:

  • wartości energetycznej,
  • ilości tłuszczu, w tym kwasów tłuszczowych nasyconych,
  • węglowodanów, w tym cukrów,
  • białka,
  • soli.

Firma może umieścić na etykietach dodatkowe informacje, istotne z punktu widzenia klientów, np. zawartość błonnika. Obowiązkowe informacje muszą się znajdować bezpośrednio na opakowaniu lub na załączonej do niego etykiecie.

Dla klientów, którzy korzystają z usług firm cateringowych jest to dobra informacja. Uzyskają informacje, które są potrzebne podczas układania diety. Dla firm wydaje się być niewielkim kosztem a zarazem atutem, aby pochwalić się składem swoich zdrowych produktów.

Brak podania przez przedsiębiorcę wymaganych informacji może być uznane przez Prezesa UOKiK za praktykę naruszającą zbiorowe interesy konsumentów. Wydanie takiej decyzji może się wiązać z nałożeniem na przedsiębiorcę kary finansowej do 10 % przychodów.

Oceń
[Głosów: 0 Ocena: 0]

Zostaw komentarz

Call Now Button