Aktualności gastronomiczne

Brytyjski sposób na niemarnowanie jedzenia w restauracji

too good to go

W Wielkiej Brytanii powstała aplikacja, która pomaga restauratorom zaoszczędzić trochę funtów a przy okazji ograniczyć marnowanie się jedzenia.

O sposobach na ograniczenie marnowania jedzenia pisaliśmy już kilkukrotnie. Między innymi przy okazji indyjskiej lodówki oraz Doggy bags.

Dziś mamy ciekawy patent z Wielkiej Brytanii. Aplikacja Too Good To Go została stworzona z myślą o restauratorach. Każdy właściciel knajpy może zarejestrować się w aplikacji i zaoszczędzić pieniądze. Na czym to polega?

Gdy pod koniec dnia na kuchni zostaną produkty, które jutro już nie nadadzą się do spożycia, właściciel (menadżer) restauracji może określić cenę takiego produktu i wystawić w aplikacji. Z uwagi na proekologiczną funkcję, aplikacja zyskała duży rozgłos w mediach i stała się bardzo popularna na Wyspach.

Korzysta z niej mnóstwo osób. Brytyjczycy mają okazję kupić dobrej klasy produkty z kończącym się terminem ważności w bardzo niskich cenach.

Być może ktoś stworzy podobną aplikację dostosowaną do Polskich warunków?

Więcej o aplikacji Too Good To Go można przeczytać tutaj.

Brytyjski sposób na niemarnowanie jedzenia w restauracji

Zostaw komentarz

one × two =