Aktualności gastronomiczne

4 mity na temat prowadzenia restauracji

mity na temat prowadzenia restauracji

Czy to wykwintna restauracja czy mała kawiarnia, otwieranie i prowadzenie własnej restauracji to marzenie wielu osób.


Nieważne czy jesteś świeżo po studiach czy masz i wychowałeś już dzieci, restauracja może być Twoją nową przyszłością. Istnieje wiele mitów, które są dość powszechne w prowadzeniu restauracji. Przedstawię wam kilka z nich:

1. Jeżeli jesteś pasjonatem jedzenia, możesz bez problemu prowadzić restaurację

Wielu smakoszy uważa,że ich miłość do jedzenia pozwoli im z sukcesem prowadzić restaurację. Oczywiście jadzenie jest sercem i duszą przedsiębiorstwa , ale jeżeli prowadzisz to miejsce musisz zajmować się różnymi rzeczami naraz od wynagrodzenia pracowników do obsługi gości, jedzenie jest jedną z rzeczy jaką możesz przekazać szefowi kuchni.

2. Masz elastyczne godziny pracy

To również nie jest do końca prawdą, oczywiście jeżeli masz doświadczanych pracowników , którzy mogą zastąpić Cię na kilka godzin lub gdy potrzebny jest dzień wolny , ale weekendy i święta , praktycznie jesteś skazany na siebie. Jeśli prowadzisz miejsce w którym można zjeść śniadanie, musisz pożegnać się ze swoimi wolnymi porankami , a tym samym, jeśli prowadzisz restaurację, pub lub bar musisz pożegnać się z wolnymi „nockami”. Gdy jesteś w pracy, pracujesz Non stop , na pewno więcej niż przeciętnie pracująca osoba (8godzin ). Twój biznes to część Twojego życia.

3. Masz dużą bazę kontaktów, więc oczywiście Twoja restauracja będzie sukcesem

Mając setki przyjaciół , gdy otwierasz restaurację na pewno to bardzo pomocne , ale czy na pewno w rzeczywistości wszyscy będą Twoimi klientami? Mam nadzieję, że tak będzie, ale trzeba pamiętać, że każdy ma swoją prace i swoje życie i nie możesz ciągle liczyć, że będą przychodzić i wydawać pieniądze w Twoim zakładzie.

4. Jest to świetny sposób na połączenie pracy i życia społecznego

Może wydawać się to świetny sposób, aby pozostać w kontakcie z przyjaciółmi podczas pracy, ale może być również bardzo rozpraszający. Jeżeli siedzisz z przyjaciółmi całą noc twój personel może nie być z tego zadowolony. Tym samym możesz stracić zaufanie i szacunek personelu.

Wszystkie te mity są powszechne w branży restauracyjnej. Bycie właścicielem restauracji to ciężka praca, ale jeżeli się naprawdę starasz to bardzo się opłaca!

Oceń
[Głosów: 0 Ocena: 0]

Zostaw komentarz

Call Now Button