Biznes plan i kosztorys

  • This topic has 0 replies, 1 voice, and was last updated No Replies by Wojtek.
Viewing 1 post (of 1 total)
  • Author
    Posts
  • #8405
    Wojtek
    Użytkownik

      Witam wszystkich,
      Nazywam się Wojtek, mam 21 lat i studiuję zarządzanie. W ubiegłym roku skończyłem technikum organizacji reklamy, zawsze chciałem otworzyć swoją własną działalność. Ostatecznie doszedłem do wniosku, że będzie to burgerownia. Nie mam zbyt dużego doświadczenia, jeżeli chodzi o gastronomię, aczkolwiek znam się bardzo dobrze na marketingu i jestem ambitny.

      Chciałbym otworzyć Burgerownię, a dokładnie gatropub w małym mieście ( liczącym około 70 tys. mieszkańców). Osobiście jestem stałym bywalcem restauracji typu fastfood, także orientuję się jakich lokali jest dużo, a jakich brakuje. Okazuje się, że w okolicy nie ma żadnej burgerowni, co więcej z wywiadu jaki zrobiłem wśród znajomych ( wiek: 18- 28) dowiedziałem się, że większość chciałaby taki gastropub, gdyż znudziły im się już pizze oraz kebaby.
      Znalazłem lokal, który znajduje się w świetnej lokalizacji, choć jest stosunkowo drogi ( 6000 zł ). Miejsce to jest w samym centrum miasta, gdzie latem przechodzi tamtędy mnóstwo ludzi. Około 50m dalej znajdują się 2 bary oraz pizzeria.
      W trakcie pisania biznes planu pojawiły się pierwsze problemy, które nie bardzo wiem jak ominąć. Muszę zrobić kosztorys, aczkolwiek nie mam pomysłu jak się z tym uporać, także pierwsze pytanie brzmi:
      – Czy wszystkie ceny jakie podam w biznesplanie ( umeblowanie, remont gruntowny, sprzęt gastronomiczny itp.) muszą być dokładne? Dodam, że potrzebuję biznes planu głównie po to, aby starać się o kredyt.
      Kolejnym pytaniem jest to w jak sposób dokładnie powinienem działać? Chodzi głównie o całkowity plan działania, np. 1. Zrobić biznes plan, 2. Wziąć kredyt, 3. Wynająć lokal. Itd.

      Jak na początku wspomniałem, nie mam doświadczenia w branży gastronomicznej lecz mam dobry kontakt z grafikami oraz największą agencją reklamową w mieście. Co więcej moja kochana mama jest kucharką i mam znajomych, którzy pracują w pizzeriach, czy restauracjach ( na kuchni, są dostawcami pizzy czy obsługują klientów), no i oczywiście mam rodzinę w budowlance. Także z łatwością mogę zdobywać potrzebne mi informacje, rabaty, a nawet darmowy remont gruntowny. 😀

      Z góry dziękuję za wszelakie wskazówki, które z pewnością pomogą mi rozwiązać powyższe problemy.

    Viewing 1 post (of 1 total)
    • You must be logged in to reply to this topic.
    Call Now Button